سیستم های مختلف پمپاژ در چیلرها
لوله کشی چیلر در سیستم های تهویه مطبوع به دو صورت انجام می گیرد:
Primary-only
Primary-Secondary
در سیستم Primary-Onlyیک مجموعه پمپ آب را در سیستم به گردش درمی آورد. در این شرایط دبی آب مدار چیلرها ثابت است. در صورت استفاده از شیرهای سه راهه موتوری در مصرف کننده ها، فلودیاگرام در شکل 1 قابل مشاهده است. در صورت استفاده از شیر دوراهه موتوری، باید در خروجی چیلرها یک مسیر بای پاس مجهز به شیر کنترلی در نظر گرفت تا از کاسته شدن دبی آب در چیلرها و تریپ کردن آنها به دلیل خطای فلوسوییچ یا خطای Anti-Freeze جلوگیری کرد. (شکل 2)
شکل 1
شکل 2
سیستم های Primary-Only تنها در صورتی کاربرد دارند که یک مجموعه پمپ، تغذیه کل سیستم را به عهده داشته باشد. به عنوان مثال می توان از صنایعی که نیاز به آب خنک جهت خنک کردن ماشین آلات دارند یا واحدهای مسکونی کوچک نام برد. در این شرایط با توجه به ثابت بودن دبی پمپ ها، مصرف انرژی الکتریکی آنها با کاهش بار و عمل کردن شیرهای کنترلی کاهش نمی یابد (به دلیل وجود مسیر بای پاس یا شیر سه راهه) .
سیستم پمپاژ آب بین چیلرها و مصرف کننده ها به صورت Primary-Secondary در سال 1954 در آمریکا توسط شرکت Bell & Gossett ابداع شده است و هم اکنون به صورت استاندارد در تمام دنیا استفاده می گردد. در این سیستم یک مجموعه پمپ اولیه آب را بین چیلرها و مسیر بای پاس به گردش در می آورند. پمپ های ثانویه نیز به نوبه خود آب را از خروجی چیلر تحویل گرفته و در خط مکش به پمپ های اولیه تحویل می دهند (شکل 3).
شکل 3
مزایای این سیستم عبارتند از:
مستقل شدن عملکرد مدار اولیه از مدار ثانویه و در نتیجه ثبات دبی چیلرها و جلوگیری از تریپ آنها
امکان استفاده از شیرهای دوراهه در مصرف کننده ها و کاهش دبی پمپ های ثانویه که در نهایت منجر به کاهش مصرف انرژی الکتریکی پمپ ها می گردد.
کمتر شدن هد تمامی پمپ ها و کاهش ابعاد فیزیکی آنها
کاهش توان نامی موتور پمپ ها
امکان استفاده از هر یک از ساختار ها به تنهایی در فصل تابستان (در صورت وجود موتورخانه مرکزی)